El Centro Dramático Nacional

El Centro Dramático Nacional (CDN) és la primera unitat de producció teatral creada per l’Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música (INAEM), del Ministeri de Educacion, Cultura i Esport. Des de la seva fundació, el 1978, la tasca principal del CDN ha estat difondre i consolidar les diferents tendències i corrents de la dramatúrgia contemporània, amb una atenció especial a l’autoria espanyola actual.

A la història del CDN es poden distingir vàries etapes, delimitades pels canvis en la direcció de la institució: Adolfo Marsillach (1978-1979), el triumvirat format per Núria Espert, José Luis Gómez i Ramón Tamayo (1979-1981), José Luis Alonso (1981-1983), Lluís Pasqual (1983-1989), José Carlos Plaza (1989-1994), Amaya de Miguel (1994), Isabel Navarro (1994-1996), Juan Carlos Pérez de la Fuente (1996-2004), Gerardo Vera (juny2004-2011) i l’actual director, Ernesto Caballero, desde 2012.

Des de la seva creació, la institució ha ofert més de tres-cents espectacles, entre els quals cal destacar un complet panorama de la dramatúrgia espanyola del segle XX: Valle-Inclán, García Lorca, Jardiel Poncela, Max Aub, Buero Vallejo, Alfonso Sastre, Francisco Nieva, José María Rodríguez Méndez, Alonso de Santos, Fernando Arrabal, Fermín Cabal, Sanchis Sinisterra, Benet i Jornet, Adolfo Marsillach, Juan Mayorga o Lluïsa Cunillé. Al llarg de tots aquests anys, en llurs produccions han participat els més destacats directors, escenògrafs, actors, figurinistes i professionals del país, així com distingides figures de l’escena internacional.

El CDN disposa de dues seus per al desenvolupament de les seves activitats: el Teatro María Guerrero i el Teatro Valle-Inclán. La capacitat de gestió i producció de la institució permet programar simultàniament aquests espais estables i, alhora, exhibir llurs produccions en gira, tant a Espanya com a escenaris internacionals.

adolfo-marsillach

Adolfo Marsillach

nuria-espert

Nuria Espert

jose-luis-gomez

José Luis Gómez

ramon-tamayo

Ramón Tamayo

jose-luis-alonso

José Luis Alonso

lluis-pascual

Lluís Pasqual

jose-carlos-plaza

José Carlos Plaza

amaya-de-miguel

Amaya de Miguel

isabel-navarro

Isabel Navarro

juan-carlos-perez-de-la-fuente

Juan Pérez de la Fuente

gerardo-vera

Gerardo Vera

ernestocaballero1

Ernesto Caballero