El Centre Dramàtic Nacional

El CDN és la primera unitat de producció teatral creada per l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM), del Ministeri de Cultura i Esport. Des de la seva fundació, l’any 1978, la principal missió del CDN ha sigut difondre i consolidar les distintes corrents i tendències de la dramatúrgia contemporània, amb especial atenció a l’autoria espanyola actual.

Des de la seva creació, la institució ha ofert més de tres-cents espectacles, d’entre els quals cal destacar-ne un panorama complet de la dramatúrgia espanyola del segle XX:  Valle-Inclán, García Lorca, Jardiel Poncela, Max Aub, Buero Vallejo, Alfonso Sastre, Francisco Nieva, José María Rodríguez Méndez, Alonso de Santos, Fernando Arrabal, Fermín Cabal, Sanchis Sinisterra, Benet i Jornet, Adolfo Marsillach, Juan Mayorga o Lluïsa Cunillé. Al llarg d’aquests anys, a les seves produccions hi han participat els més destacats directors, escenògrafs, actors, figurinistes i professionals del país, així com distingides figures de l’escena internacional.

El CDN disposa de dues seus per al desenvolupament de les seves activitats: el Teatre María Guerrero i el Teatre Valle-Inclán. La capacitat de gestió i producció de la institució li permet programar simultàniament aquests espais estables i, al mateix temps, exhibir les seves produccions en gira, tant a Espanya com als escenaris internacionals.

A la història del CDN s’hi poden distingir diverses etapes, delimitades pels canvis en la direcció de la institució: Adolfo Marsillach (1978-1979), el triumvirat format per Nuria Espert, José Luis Gómez i Ramón Tamayo (1979-1981), José Luis Alonso (1981-1983), Lluís Pasqual (1983-1989), José Carlos Plaza (1989-1994), Amaya de Miguel (1994), Isabel Navarro (1994-1996), Juan Carlos Pérez de la Fuente (1996-2004), Gerardo Vera (2004-2011), i l’actual director Ernesto Caballero, des del gener de 2012.

adolfo-marsillach

Adolfo Marsillach

nuria-espert

Nuria Espert

jose-luis-gomez

José Luis Gómez

ramon-tamayo

Ramón Tamayo

jose-luis-alonso

José Luis Alonso

lluis-pascual

Lluís Pasqual

jose-carlos-plaza

José Carlos Plaza

amaya-de-miguel

Amaya de Miguel

isabel-navarro

Isabel Navarro

juan-carlos-perez-de-la-fuente

Juan Pérez de la Fuente

gerardo-vera

Gerardo Vera

ernestocaballero1

Ernesto Caballero